Update versoepeling uitstel van betalen van belasting

De Belastingdienst gaat een ondernemer die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen is gekomen of zal komen, (bijzonder) uitstel van betaling verlenen voor verschuldigde omzet-, inkomsten-, loon- en vennootschapsbelasting. Dat uitstel moet u zelf (laten) aanvragen en kan alleen voor opgelegde aanslagen. Voor de btw en loonheffingen moet u daarvoor eerst aangifte doen en wachten op de naheffingsaanslag. Zodra het verzoek is ontvangen, zet de Belastingdienst de invordering per direct stil. Afgelopen donderdag 19 maart einde dag werd bekend dat het uitstel automatisch voor een periode van drie maanden geldt.

Wij raden u aan om daarnaast voor een melding te doen van betalingsonmacht. Die moet binnen twee weken, nadat de belasting op aangifte behoorde te zijn betaald, zijn ingediend.

Wilt u een uitstel voor langer dan drie maanden, dan heeft de Belastingdienst aanvullende informatie nodig om te beoordelen, of de financiƫle problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis, en vraagt eventueel een verklaring van een derde deskundige. Het kabinet onderzoekt welke informatie nodig is en hoe die zo eenvoudig mogelijk kan worden aangeleverd.

Laurens Honig, , + 31 (0)6 2298 86 73